Güncel
Gülen: Amerika’ya alaka duymamızın sebebi...
17 Aralık darbe girişiminden sonra yaptığı beddualar ile büyük tepki çeken Fetullah Gülen'in kendisine ait fgulen.com sitesinde Amerika ile ilgili sarfettiği skandal sözleri gün yüzüne çıktı.
Türkiye hükümetine beddualar yaÄŸdıran Paralel Yapı lideri Fetullah Gülen'in, kendisine ait, fgulen.com sitesinde yer alan “Amerika dünyanın dümeninde” baÅŸlıklı 1997 yılına ait söyleÅŸi-yazısındaMüslümanlar'ın tepkisini çekecek sözleri ortaya çıktı.
Gülen, Amerikalılar istemediÄŸi takdirde Müslümanların okul açmasına izin verilmeyeceÄŸini ileri sürerek, “Dünyanın hali hazırdaki durumuyla, ÅŸu çerçevesiyle, Amerika da ÅŸu andaki konum ve gücüyle bütün dünyaya kumanda edebilir. Bütün dünyada yapılacak iÅŸler buradan idare edilebilir ve hatta denilebilir ki, ÅŸöyle veya böyle Amerika ile dostça geçinmeden destek almak deÄŸil, dostça geçinmeden, Amerikalılar istemezlerse, kimseye dünyanın deÄŸiÅŸik yerlerinde hiçbir iÅŸ yaptırmazlar. Åžimdi bazı gönüllü kuruluÅŸlar dünya ile entegrasyon adına gidip dünyanın deÄŸiÅŸik yerlerinde okullar açıyorlarsa, bu itibarla, mesela Amerika ile çatıştığınız sürece bu projelerin gerçekleÅŸtirilmesi mümkün olmaz. Amerika, hâlâ bu dünya gemisinin dümeninde oturan bir milletin adıdır” diyor.
AMERÄ°KA’DAN Ä°ZÄ°N ALINMALI
Kanlı Mavi Marmara baskını sonrasında da kullandığı, "Otoriteden (Ä°srail'den) izin alınmalıydı" sözleriyle akıllara kazınan Gülen, yazısında, “Amerika göz ardı edilerek ÅŸurada burada bir iÅŸ yapılmaya kalkılmamalı. Rusya destekleyebilir bir iÅŸi, fakat Amerika ile iyi geçinmezseniz, iÅŸinizi bozarlar. Çünkü Amerika kendi iÅŸlerinin ahenk içinde gitmesini ister, Amerika düzeninin bozulmamasını ister. Amerika’daki ahengin devam ve temadisini ister. Ve ben bunu çok yadırgamam.Amerika’nın yerinde Osmanlı Devleti olsaydı, zannediyorum o da aynı ÅŸeyi yapacaktı. Yadırgamamak lazım” diyen Fethullah Gülen, söyleÅŸide dünya ve Türkiye genelinde var olan Amerikan karşıtlığına da deÄŸinerek, “Amerika düÅŸmanlığı meselesinin bir diÄŸer boyutu da ÅŸu: Ä°nsanlara düÅŸman olmak,ülkelere düÅŸman olmak çok yarar getiren bir ÅŸey deÄŸildir. Amerika bize düÅŸmanlık yapabilir. Fakat birlikte yaÅŸadığımız bir dünyanın genel ahengi düÅŸünüldüÄŸünde, bazen düÅŸmanımızla bile iyi geçinmek mecburiyetinde oluruz. Bu hususta da, ehven-i ÅŸer, eÅŸedd-i ÅŸer meselesi söz konusudur" ifadelerini kullanıyor.
AMERÄ°KAN VE AVRUPA KÜLTÜRÜYLE YETÄ°ÅžTÄ°K
Gülen, “Amerika’ya büyük bir ilginiz olduÄŸu görülüyor, burada üniversite de açmaya hazırlanıyorsunuz” ÅŸeklindeki soruya ise “Amerika’ya alaka duymamızın sebebi, çoÄŸumuz Amerikan kültürüyle, Avrupa kültürüyle yetiÅŸtik. Aklın yolu birdir bence” ÅŸeklinde cevap veriyor.
'MESÄ°HÄ° BÄ°R RUH ADINA HAREKET EDÄ°YORUZ'
Paralel Yapı'nın lideri, "Çin'den bir endiÅŸeniz var mı? Çin'in dünyadaki yeriyle ilgili ne düÅŸünüyorsunuz?" sorusunu ise "Çin'den ÅŸimdilik endiÅŸemiz yok. Çünkü, ancak Çin halkının bize karşı duyduÄŸu endiÅŸe ile bize farklı davranmaları söz konusu olabilir. Ä°kinci olarak, Amerikalılar çok iyi girmiÅŸler Çin'e. Amerikalılar Çin'de Türkler'e karşı bir endiÅŸe uyarırlarsa, o zaman Çinliler bize karşı bir endiÅŸe duyabilirler. Biz, her iki cepheye de endiÅŸe vermemeye çalışıyoruz, çünkü Mesihî bir ruh, diyalog, hoÅŸgörü ruhuyla dünyada huzur ve sükûn adına hareket ediyoruz. Bir katalizör olabilir miyiz diyoruz. Meselenin bir yanı bu. Buralara kadar dünyaya açılmaya çalışmamız tamamen insanlık adına bir açılmadır. KüreselleÅŸen bir dünyada, gelecekte komÅŸu olacağımız insanlarla daha erken bir dönemde tanışmayı düÅŸünüyoruz. Telekomünikasyon ve ulaşım sistemleri bizi aynı odanın içindeki insanlar haline getirecek. Birbirimizin yüzüne baktığımız zaman da daha erken tanıyalım diyoruz, sesimizi soluÄŸumuzu duyuruyoruz" ifadeleriyle cevaplıyor.
Ä°ÅŸte Gülen'in yazısının devamındaki ÅŸoke eden söylemler:
BATI TRAKYA'YA SAHÄ°P ÇIKILMAMALI
"Bir diÄŸer taraftan, kendimize Yunanistan'da bir yer ararken Batı Trakya'ya sahip çıkılmamalı. Çünkü orayı onlar kanayan bir yara olarak görüyor. Bu yarayı kaşımak, Yunanistan'ın hiçbir yerinde hiçbir ÅŸey yapamamaya baÅŸtan mahkûm olma demektir. Fakat Selanik veya Atina dediÄŸimiz zaman, Yunanlılar bunu çok soÄŸuk karşılamadılar. 'Korkmayın bizden, siz gelin bizde okul açın, çocuklarınızı buraya gönderin, biz bakalım, burs verelim' dedim. Biz de size gönderelim. Korkmayın, bir ÅŸey bulaÅŸtırmayız size dedik. Buna sıcak baktılar. Bunun yerine Gümülcine, Ä°skeçe deseydik, bizde baÅŸka niyet arar ve deÄŸiÅŸik kuÅŸkularla bakarlardı. Tıpkı bir yabancının G.DoÄŸu'da Kürtleri hareketlendirmesi gibi bir problem olurdu.
DOÄžU TÜRKÄ°STAN'LA MEÅžGUL OLAMAYIZ
Onun için Çin'de DoÄŸu Türkistan'la, Sincan'la meÅŸgul olamayız. Hiçbir ülkenin yara gördüÄŸü noktayı kaşıyamayız. Bu takdirde, daha baÅŸta problem haline gelir ve müspet hiçbir ÅŸey yapamayız. Fakat toplumlar arasında bir katalizör, güvenilir bir denge unsuru haline gelindiÄŸi zaman, maÄŸdurların maÄŸduriyetini gidermede daha etkili olunabilir. 'Çin, Sincan'da, DoÄŸu Türkistan'da Türk diye bir ÅŸey yok. Belli bir dönemde MüslümanlaÅŸtırılmış Çinliler var' diyor. Ama, toplumların huzuru ve genel denge adına herkese eÅŸit muamele yapılması gerektiÄŸine, herkesin hür insanlar olarak yaÅŸama hakkına sahip bulunduÄŸuna insanlar inandırıldığı zaman, hadiseler bunu ispat ettiÄŸi zaman, maÄŸduriyetler giderilmiÅŸ olacaktır."
www.yeniakit.com.tr
Henüz yorum yapılmamış.